Ikan Pekasam Sedap Makan Dengan Apa
Kalau ada lagi saki. Sumbatkan juga beras ke dalam perut ikan.
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
Walaubagaimanapun asam pedas boleh dimasak dengan daging ayam daging tetel dan sebagainya.
. Setelah semalaman keluarkan ikan dan. IKAN PEKASAM GELAMA. Di dalam mangkuk pecahkan telur dan kacau dengan sudu makan 3 hingga 4 kali.
Share to Twitter Share to Facebook Share to Pinterest. Nak ganti dengan ikan siakap pun sedap tau. Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Cari bekas yang bertutup sangat rapat. Menurutnya dia bermula dengan modal RM300 daripada BPN untuk menghasilkan 30 botol sambal ikan masin pekasam.
Susun ikan tadi ke dalam bekasSetiap susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping. Telur yang fresh warna nya oren. Sangai beras dan kisar kasar.
Garam tak perlu lumur pada ikan 2. Sebab diperam dengan garam. Kasam ikan atau Pekasam sangat dikenali bagi suku kaum masyarakat iban.
Sampaikan Ikan Pekasam pun mak aku cakap stok makan sediri pun terpaksa jual sebab ada yang pm tepi nak jugahahaha. Mungkin ramai yang tidak pernah mencubanya. Boleh juga disimpan dalam peti ais 3.
Beras yang digunakan untuk salut ikan pekasam ini jangan dibuang atau basuh ya. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Telur Mayong lebih sedap kalau dimakan separuh masak.
Di dalam kuali panaskan minyak secukupnya. Lazimnya asam pedas akan menggunakan ikan sebagai bahan utama. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.
Uhhhhhh sepatutnya nama menu ni ikan 4 rasa kan. Tutup dan biarkan selama seminggu dalam bekas. Asingkan ikan asam keping dan air lebihan.
Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi. Selain itu pelbagai jenis ikan boleh digunakan untuk di jadikan pekasam seperti ikan semah baong. Setiap kali pergi kedai masakan Thai wajib order kailan ikan masin.
Bersihkan ikan seperti biasa buang perut insang ekorsirip. Orang Indonesia termasuk orang yang gemar makan ikan. Okeylah untuk cadangan hidangan hari ini ialah Ikan Siakap Masak KengsomKengsom ni kira Asam Pedas Thai laBeza dengan Asam PedasAsam Rebus kita niKengsom menggunakan buah nanas dan sayur kangkungKaedahnya sama jugak rebus dan leburRasa pedas masam seakan Asam RebusSedapOp kos la paduInsyaaAllah ada.
Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu. Bagaimana tidak ikan dapat dibeli dengan harga murah. Ini antara penyedap dan menambah aromanya apabila digoreng nanti.
Actually korang nak guna apa-apa jenis ikan pun boleh je. Lumurkan ikan dengan garam dan susun dalam bekas. Kalau suka makan telur yang betul-betul masak boleh lah dikukus terlebih dahulu sampai masak.
Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Tapi nanti orang ingat ala-ala masak 3 rasa lah pulak. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.
Bahan-bahan untuk membuat ikan pekasam ringkas saja. Hiris bawang besar dan cili padi. Sebelum tu masak dahulu air garam tersebut di atas api sederhana.
Bahan-bahan perapannya sikit je. Biasanya saya buat macam ni. Baru dimasukkan ke dalam kuah.
Bahan-bahan untuk membuat ikan pekasam ringkas saja. Korang memang kena try lauk ni. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng.
Masukkan air garam yang di simpan dengan ikan malam tadi. Rasa lengkap semua dengan rasa manis masin masam dan pedas. Makan Panas-Panas Memang Sedap.
Basuh bersih kulit telur. Ini kerana cara proses ikan masin dalam kuantiti banyak di kilang jauh berbeza ketika buat di rumah dengan jumlah sedikit. 4Selepas itu kisar beras agak-agak hancur dan golekkan ikan di dalam beras tersebutSaya tak basuh dah ikan yang di perap tu sebab ikan dah di basuh dengan bersih.
Bersihkan ikan gaul dengan garam kasar. Garam - ikan - asam keping dan seterusnya diulang hingga ikan habis. Sebabnya nanti bila digoreng beras inilah yang akan.
Baik ikan air tawar maupun laut semuanya sama-sama enak. Tidak sah lagi nya kalau suku iban menghidang makanan tanpa pekasam di sisiSelalunya ikannya diperam selama sebulan sebelum di makan makin lama makin sedap rasa isinya. Masukkan beras yang disangai.
Cuma ikan garam kasar asam keping dan beras goreng yang di tumbuk. Tak perlu masukkan dalam peti ais. Susun ikan dalam bekas bersama asam keping.
Bole di simpan dalam peti sejukSeminggu atau 2 minggu lagi boleh di makanKalau yang tak tahan sabar boleh goreng terus tapi memang tak sedap laasebab. Posted by namakucella at 2232. Sebab tu ikan pekasam ni tahan lama sampai bertahun pun.
Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Simpan dalam peti ais semalaman. 50gm garam terpulang garam kasar atau halus Asam keping.
Lubangi botol plastik 6 buah dengan solder. Kalau pecah pun masih boleh makan lagi cuma kuah nya hilang je. Cuma ikan garam kasar asam keping dan beras goreng yang di tumbuk.
Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Keesokkannya bilas sedikit dengan air paip. Mak aku cakap xper nanti kakak cuti sem ni kakak nak balik KedahBoleh pesan kakak bawa lagi.
15 kg Ikan Gelama. Dah sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tu sehingga kesemua ikan tadi terendam. Seeloknya masukkan juga cebisan asam keping dalam perut ikan.
Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Selain daripada resepi ikan masak asam pedas daging ayam juga sedap apabila dimasak asam pedas. Pastikan semua ikan diselaputi dengan beras tersebut.
Pastikan asam keping kena pada ikan. Selain itu gizi ikan juga sangat tinggi dan baik untuk tubuh. Kita buat dia.
Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Biasa nya telur yang betul-betul fresh susah sikit nak pecah. Hanya letakkan di luar dan tutup dengan penutup untuk elak lalat.
Masukkan air lebihan dalam periuk dan didihkan seketika.
Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga
Dua Resipi Olahan Pekasam Yang Pasti Bikin Tambah Selera Makan Nasi
Ermm Sedapnyaa Ikan Pekasam Youtube
Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga
Comments
Post a Comment